Priroda nam nudi moćne sastojke koje su ljudi stoljećima koristili za očuvanje zdravlja i jačanje organizma. Među najpoznatijima su med, orah, jabukovo sirće i bijeli luk. Svaki od njih ima svoja ljekovita svojstva, ali je važno znati i kada ih koristiti – a kada ipak potražiti savjet ljekara.
Med, bijeli luk, sirće i orasi
Ova mješavina je jedan od najpoznatijih narodnih "eliksira" koji se koristi za jačanje imuniteta, čišćenje krvnih sudova i podizanje energije.
- Jača imunitet – zahvaljujući antibakterijskom i antivirusnom djelovanju bijelog luka i meda
- Pomaže srcu i krvnim sudovima – sirće čisti masnoće, bijeli luk snižava pritisak
- Poboljšava pamćenje i koncentraciju – orasi su odlični za mozak
- Detoksikacija organizma – jabukovo sirće i bijeli luk pomažu izbacivanje toksina
- Povećava energiju i vitalnost
Recept za domaći eliksir:
Sastojci:
- 10 češnjeva bijelog luka
- 200 g meda
- 200 g mljevenih oraha
- 1 čaša (oko 200 ml) domaćeg jabukovog sirćeta
Priprema:
- Bijeli luk očistiti i sitno nasjeckati ili zgnječiti.
- U većoj tegli pomiješati med, sirće, mljevene orahe i bijeli luk.
- Dobro promiješati, zatvoriti i čuvati u frižideru.
- Ostaviti da odstoji barem 5 dana prije upotrebe – svakodnevno promućkati.
Korištenje:
Uzimati 1 kašiku ujutro na prazan stomak. Po potrebi i još jednu navečer prije spavanja. Preporučuje se koristiti 2–3 sedmice, pa napraviti pauzu.
Napomena:
Osobe koje piju lijekove za krvni pritisak, razrjeđivanje krvi ili imaju osjetljiv želudac neka se prethodno konsultuju s ljekarom. Narodni lijekovi mogu biti odlična dopuna zdravom načinu života, ali nisu zamjena za medicinski tretman.
U ovaj recept se ne dodaje voda. Neki varijante uključuju vodu kako bi se smjesa razrijedila i lakše konzumirala, ali originalni eliksir je koncentrisan upravo zbog jačeg djelovanja. Voda može smanjiti efikasnost i skratiti rok trajanja pripravka. Ako vam je smjesa previše jaka, možete je uzimati s malo mlake vode nakon konzumacije, ali je ne dodavati u samu teglicu.
Med – Za šta je dobar:
- Umiruje grlo i kašalj
- Jača imunitet
- Pomaže kod nesanice (posebno u kombinaciji s toplim mlijekom)
- Koristi se i kao prirodni antiseptik za manje rane
Nije preporučljivo za:
- Djecu mlađu od 1 godine (zbog rizika od botulizma)
- Osobe s alergijama na pčelinje proizvode
- Prekomjernu upotrebu kod dijabetičara
Orah – Za šta je dobar:
- Izvor omega-3 masnih kiselina – dobar za mozak i srce
- Pomaže kod problema sa štitnom žlijezdom
- Bogat je vitaminima B i E
Nije preporučljivo za:
- Osobe s alergijom na orašaste plodove
- U velikim količinama – može uzrokovati probavne smetnje
Jabukovo sirće – Za šta je dobro:
- Može pomoći kod regulacije šećera u krvi
- Koristi se za mršavljenje i detoksikaciju
- Pomaže kod problema s varenjem
Nije preporučljivo za:
- Osobe s osjetljivim želucem ili gastritisom
- Direktno konzumiranje – treba ga razrijediti s vodom
- Dugotrajnu upotrebu bez pauze
Bijeli luk – Za šta je dobar:
- Prirodni antibiotik – djeluje protiv bakterija i virusa
- Snižava krvni pritisak i holesterol
- Pomaže kod prehlade i gripa
Nije preporučljivo za:
- Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi
- U velikim količinama može izazvati želučane tegobe
- Neugodan zadah – može se izbjeći ako se proguta mali češanj uz vodu, poput tablete