Narodni lijek s medom, orasima, sirćetom i bijelim lukom – šta kažu iskustvo i praksa?

Priroda nam nudi moćne sastojke koje su ljudi stoljećima koristili za očuvanje zdravlja i jačanje organizma. Među najpoznatijima su med, orah, jabukovo sirće i bijeli luk. Svaki od njih ima svoja ljekovita svojstva, ali je važno znati i kada ih koristiti – a kada ipak potražiti savjet ljekara.

Med, orasi, bijeli luk

Med, bijeli luk, sirće i orasi

Ova mješavina je jedan od najpoznatijih narodnih "eliksira" koji se koristi za jačanje imuniteta, čišćenje krvnih sudova i podizanje energije.

  • Jača imunitet – zahvaljujući antibakterijskom i antivirusnom djelovanju bijelog luka i meda
  • Pomaže srcu i krvnim sudovima – sirće čisti masnoće, bijeli luk snižava pritisak
  • Poboljšava pamćenje i koncentraciju – orasi su odlični za mozak
  • Detoksikacija organizma – jabukovo sirće i bijeli luk pomažu izbacivanje toksina
  • Povećava energiju i vitalnost

Recept za domaći eliksir:

Sastojci:

  • 10 češnjeva bijelog luka
  • 200 g meda
  • 200 g mljevenih oraha
  • 1 čaša (oko 200 ml) domaćeg jabukovog sirćeta

Priprema:

  1. Bijeli luk očistiti i sitno nasjeckati ili zgnječiti.
  2. U većoj tegli pomiješati med, sirće, mljevene orahe i bijeli luk.
  3. Dobro promiješati, zatvoriti i čuvati u frižideru.
  4. Ostaviti da odstoji barem 5 dana prije upotrebe – svakodnevno promućkati.

Korištenje:

Uzimati 1 kašiku ujutro na prazan stomak. Po potrebi i još jednu navečer prije spavanja. Preporučuje se koristiti 2–3 sedmice, pa napraviti pauzu.

Napomena:

Osobe koje piju lijekove za krvni pritisak, razrjeđivanje krvi ili imaju osjetljiv želudac neka se prethodno konsultuju s ljekarom. Narodni lijekovi mogu biti odlična dopuna zdravom načinu života, ali nisu zamjena za medicinski tretman.

U ovaj recept se ne dodaje voda. Neki varijante uključuju vodu kako bi se smjesa razrijedila i lakše konzumirala, ali originalni eliksir je koncentrisan upravo zbog jačeg djelovanja. Voda može smanjiti efikasnost i skratiti rok trajanja pripravka. Ako vam je smjesa previše jaka, možete je uzimati s malo mlake vode nakon konzumacije, ali je ne dodavati u samu teglicu.

Recept u slici, med, orasi, bijeli luk i sirće



Med – Za šta je dobar:

  • Umiruje grlo i kašalj
  • Jača imunitet
  • Pomaže kod nesanice (posebno u kombinaciji s toplim mlijekom)
  • Koristi se i kao prirodni antiseptik za manje rane

Nije preporučljivo za:

  • Djecu mlađu od 1 godine (zbog rizika od botulizma)
  • Osobe s alergijama na pčelinje proizvode
  • Prekomjernu upotrebu kod dijabetičara

Orah – Za šta je dobar:

  • Izvor omega-3 masnih kiselina – dobar za mozak i srce
  • Pomaže kod problema sa štitnom žlijezdom
  • Bogat je vitaminima B i E

Nije preporučljivo za:

  • Osobe s alergijom na orašaste plodove
  • U velikim količinama – može uzrokovati probavne smetnje

Jabukovo sirće – Za šta je dobro:

  • Može pomoći kod regulacije šećera u krvi
  • Koristi se za mršavljenje i detoksikaciju
  • Pomaže kod problema s varenjem

Nije preporučljivo za:

  • Osobe s osjetljivim želucem ili gastritisom
  • Direktno konzumiranje – treba ga razrijediti s vodom
  • Dugotrajnu upotrebu bez pauze

Bijeli luk – Za šta je dobar:

  • Prirodni antibiotik – djeluje protiv bakterija i virusa
  • Snižava krvni pritisak i holesterol
  • Pomaže kod prehlade i gripa

Nije preporučljivo za:

  • Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi
  • U velikim količinama može izazvati želučane tegobe
  • Neugodan zadah – može se izbjeći ako se proguta mali češanj uz vodu, poput tablete