U narodnoj medicini plodovi svih sorti krušaka, svježi i sušeni, od davnina se koriste kao fiksativ za crijevne tegobe, što se objašnjava značajnim sadržajem tanina i adstringenata u plodovima.
Kruške su dobre i za plućne bolesti. To su znali i stari arapski iscjelitelji. Sok od kruške smanjuje refleks kašlja. Kod bronhitisa, kašlja i tuberkuloze pluća preporuča se jesti kuhane, uvarak od suhih krušaka i pekmez od krušaka. Kruške ubrzavaju oporavak kod prehlada ili infekcija. Također imaju nizak glikemijski indeks, što ih čini pogodnima za dijabetičare.
Sirup od krušaka za pluća: Sastojci: 2 zrele kruške, 1 kašičica meda, sok od pola limuna, 300 ml vode. Priprema: Ogulite i isjecite kruške na manje komade. Stavite ih u posudu sa vodom i kuhajte dok ne omekšaju (oko 10-15 minuta). Dodajte med i limunov sok kada se malo ohladi. Pijte topao sirup 2-3 puta dnevno za ublažavanje kašlja i olakšanje disanja.
Kruške su bogate vlaknima, antioksidansima, i vitaminima (posebno vitaminom C), što može podržati opšte zdravlje i imunitet. Kruške vilijamovke sadrže velike količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, stoga se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine!
Plodovi kruške sadrže mnogo kalija. Stoga povoljno djeluje na lupanje srca i djeluje kao diuretik. Također je koristan za zarazne bolesti mokraćnog trakta, jer ima antimikrobni učinak.
Čaj od sušenih krušaka za probavne tegobe: Sastojci: 2-3 sušene kruške, 500 ml vode. Priprema: Kruške kuhajte u vodi 10-15 minuta, procijedite i pijte čaj topao. Ovaj napitak pomaže kod proljeva i probavnih smetnji.
Kompot od krušaka za smirivanje želuca: Sastojci: 4 svježe kruške, 1 litar vode, malo meda ili šećera po želji. Priprema: Ogulite i isjecite kruške, kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Po želji zasladite i konzumirajte toplo ili hladno. Kompot pomaže kod loše probave i dehidracije.
Kruška je korisna za bolesti jetre. A za bolesti gastrointestinalnog trakta, posebno kod djece, kompot od krušaka je vrlo koristan, jer tanini sadržani u kruški uzrokuju koagulaciju bjelančevina bakterijskih stanica i pospješuju zacjeljivanje čira na sluznici crijeva te pozitivno utječu na stanje žučnog mjehura.
Preporučuje se sok od kruške piti 0,5 šalice 2-3 puta dnevno za urolitijazu i upalu mokraćnog mjehura. To je zbog činjenice da kruška sadrži istu aktivnu tvar kao i listovi medvjetke - arbutin. Sustavna konzumacija kompota i dekocija suhih krušaka može uvelike pomoći muškarcima "preko 50" da izbjegnu neke muške probleme i ubrzaju njihovo liječenje.
Kalijeve soli i elementi u tragovima sadržani u kruškama uzrokuju oslobađanje otpadnih tvari u tijelu. Tijelo se čisti od velikog broja otrovnih tvari koje nastaju kao rezultat njegove vitalne aktivnosti.
Kruška ima osvježavajući učinak, dobro gasi žeđ pri visokim temperaturama, pomaže u njenom snižavanju. Kod povišene temperature djeluje analgetski i antiseptički. Kruške sadrže visok procenat vode (oko 84%), što pomaže u održavanju hidratacije organizma.
Za pripremu izvarka kuhajte 1 šalicu suhih nasjeckanih krušaka u 0,5 litara vode dok ne omekšaju, ostavite na toplom mjestu 4-5 sati. Uzmite izvarak 0,5 šalice 4 puta dnevno 30 minuta prije jela.
Kruške su dobre u liječenju anemije. Da biste to učinili, plodovi se ogule, pulpa se zdrobi tučkom i pomiješa s dvije žličice meda.
Kao i s većinom voća, kruškama se ne smije pretjerivati. Treba ih jesti umjereno i ne na prazan želudac, već 1-1,5 sat nakon jela. Kruške se ne smiju jesti prije obilnog obroka. Nakon što pojedete krušku, ne smijete piti vodu, posebno hladnu vodu, niti jesti gustu hranu i meso. Kisele i trpke sorte krušaka kontraindicirane su za starije osobe i one koji pate od poremećaja živčanog sustava.
Također treba znati da su kisele i vrlo trpke vrste krušaka teže probavljive za tijelo pa su kontraindicirane za starije osobe i one koji pate od poremećaja živčanog sustava. I u svakom slučaju ne biste trebali jesti nezrelo voće. Ali pečene kruške gube sva ta negativna svojstva.
Maska za kožu od kruške: Sastojci: 1 zrela kruška, kašičica meda. Priprema: Izgnječite krušku i pomiješajte sa medom. Nanesite na lice i ostavite 15-20 minuta. Ova maska hidratizira i osvježava kožu.
Koje su najbolje i kako ih izabrati: na tržnici birajte tvrde i sjajne kruške koje posjeduju miris, nećete pogriješiti.