Jagorčevina, poznata i kao proljetna jagorčevina ili jaglac jedna je od prvih biljaka koja najavljuje dolazak proljeća. Osim što je nježna i lijepa, ova biljka krije snažna ljekovita svojstva i stoljećima se koristi u narodnoj medicini.
Ljekovite prednosti jagorčevine:
- Umiruje kašalj i prehladu: Jagorčevina djeluje kao prirodni ekspektorans – pomaže u izbacivanju sluzi iz pluća. Često se koristi kod bronhitisa, gripe i obične prehlade.
- Djeluje blago sedativno: Može pomoći kod nesanice, nervoze i glavobolje jer umiruje živčani sistem.
- Protiv reume i bolova: Čaj od korijena jagorčevine se tradicionalno koristi za ublažavanje reumatskih tegoba i bolova u zglobovima.
- Podstiče znojenje i detoksikaciju: Djeluje dijaforetski, što znači da pomaže organizmu da se "očisti" putem znojenja – korisno kod groznica.
- Jača imunitet: Zbog prisutnosti vitamina C, jagorčevina podržava prirodnu odbranu organizma.
Vitamini i korisni sastojci:
- Vitamin C – jača imunitet
- Saponini – olakšavaju iskašljavanje
- Flavonoidi i karotenoidi – štite ćelije i djeluju antioksidativno
- Eterična ulja i glikozidi – djeluju umirujuće i protivupalno
Najljekovitija jagorčevina je ona koji cvjeta u maju i ima tamnožuti cvijet. U ljekovite svrhe skuplja se ponajprije podanak (korijen), ali i cvjetovi. Ubrani cvjetovi stave se jedan dan na sunce, potom se suše 3 tjedna u hladu i onda još 5 sati na suncu, a tako se sačuva njihova lijepa žuta boja. Korijen se vadi u septembru, dobro se opere i suši u hladu. Nešto manja, ali ipak velika ljekovita svojstva i primjenu imaju i proljetni jaglac (primula vulgaris), kao i visoki jaglac (primula elatior).
Čaj od jagorčevine: 1 kašičica osušenih cvjetova ili listova jagorčevine (ili ½ kašičice korijena ako se koristi za reumatske bolove). 2,5 dl (šolja) vruće vode
Prelijte biljku vrućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji 10–15 minuta. Procijedite i pijte dok je toplo, po želji dodajte kašičicu meda. Piti 2–3 puta dnevno kod prehlade, kašlja ili nesanice.
Recept za sirup od jagorčevine (protiv kašlja i za jačanje pluća):
2 šake svježih cvjetova jagorčevine (ili 1 šaka sušenih), 500 ml vode, 500 g meda (najbolje domaći, livadski ili bagremov). Prelijte cvjetove vrelom vodom i poklopite. Ostaviti da odstoji 12 sati (najbolje preko noći). Procijedite tekućinu i blago je zagrijte (ne kuhati!), pa dodajte med. Miješajte dok se med potpuno ne sjedini s tekućinom. Ulijte u čistu staklenu bocu i čuvajte u frižideru. Piti po jednu kašiku 2–3 puta dnevno.
Tinktura od jagorčevine (za nervni sistem i bolove):
100 g svježeg korijena jagorčevine (ili 50 g sušenog), 500 ml 40–70% alkohola (rakija, votka ili apotekarski alkohol). Stavite korijen u čistu staklenku. Prelijte alkoholom tako da sve bude prekriveno. Zatvorite i ostavite na tamnom mjestu 2–3 sedmice, povremeno promućkajte. Procijedite i sipajte u tamnu bocu s kapaljkom. Uzimati 10–20 kapi u malo vode, 2–3 puta dnevno.
Napomena: Predoziranje može izazvati povraćanje i proljev. Ne smiju ga uzimati trudnice i dojilje zbog saponina, koji može da uzrokuje neželjene posljedice, osobe koje su alergične na acetilsalicilnu kiselinu i oni koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.
Jagorčevinu skupljajte na čistim, nezagađenim područjima, daleko od puteva. Koristite je umjereno i s poštovanjem prema prirodi.