
- Kako je grašak koristan za ljude?
Proučavanje hemijskog sastava pomoći će nam da saznamo koje su to prednosti graška. Ono što je zajedničko svim sortama graška je prilično visok sadržaj vlakana - oko 10% ukupne mase.
Dijetalna vlakna povoljno djeluju na probavu: Stimuliraju proces probave, štiteći od viška kalorija; Utječu na povećanu proizvodnju hormona koji smanjuju apetit; Aktiviraju metabolizam; Služi kao hrana za korisne mikroorganizme; Suzbija rast patogene mikroflore.
Grašak je izvor lako probavljivih biljnih proteina, blizak mesu po sadržaju esencijalnih aminokiselina. U tom pogledu nadmašuje većinu drugih povrtnih kultura. U suhom cjelovitom zrnu iznosi 20-21%, a u zelenom grašku - 5-6%.
Sportaši i ljudi koji se bave fizičkim radom sustavno konzumiraju grašak za obnavljanje energije. Energetska vrijednost gotovog jela ovisi o njegovoj debljini i vrsti mahunarki.
Grašak je koristan za ljudski organizam jer sadrži veliki broj biološki aktivnih spojeva potrebnih za normalno funkcioniranje kardiovaskularnog, živčanog, endokrinog i drugih sustava.
Glavni vitamini kojima je grašak bogat:
- Retinol (vitamin A) - osigurava brzu regeneraciju tkiva, normalizira funkcioniranje hormonskog sustava, poboljšava stanje kože;
- β-karoten (provitamin A) - u kombinaciji s drugim tvarima pomaže u jačanju kostiju i zubne cakline, potiče obnovu vida;
- Askorbinska kiselina (vitamin C) - pomaže u poboljšanju imuniteta, sudjeluje u normalizaciji živčanog sustava i zaštiti tkiva od učinaka slobodnih radikala;
- B vitamini (piridoksin, tiamin, riboflavin, folacin) - sudjeluju u metaboličkim procesima, pomažu u usporavanju procesa starenja stanica.
Grašak i njegove zelene mahune sadrže jedinstven skup minerala, makro i mikroelemenata. Zahvaljujući tome, grašak, čija su blagotvorna svojstva odavno poznata, stekao je autoritet među nutricionistima i preporučuje se kao dio dijetetske dijete za različite patologije.
Prema Wikipediji, u 100 grama graška ima 81 kcal/339 kJ. Bogat je izvor ugljikohidrata (14,46%) i vlakana u obliku galaktana, fruktoze i dr. Visok sadržaj proteina (5,42%) ima zahvaljujući čvorićima u korijenu u kojima se nalaze bakterije (Bacterium radicicola) koje vežu dušik iz zraka i pretvaraju ga u vrijedne aminokiseline, a tako i u proteine. Uz proteine i ugljikohidrate, tu su i masti i lecitin, koji su prilično važni za živčani sustav.
Za vrijeme klijanja graška, nastaju vitamini C i E. Plod je odličan izvor vitamina C (50% preporučenog dnevnog unosa), ali ga u osušenim plodovima ima samo u tragovima. Grašak je i odličan izvor tiamina (vitamin B1) u suhim plodovima, a dobar izvor riboflavina (vitamin B2), i niacina koji ima ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti.
- Upotreba graška u hrani:
Usporavanjem apsorpcije u crijevima pomaže u sprječavanju stvaranja štetnog kolesterola u krvi;
S niskim glikemijskim indeksom (svježi grašak ima 50 jedinica, suhi grašak ima 25), pomaže u normalizaciji razine glukoze u krvi; Zbog visokog udjela kalija, magnezija i kalcija pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka;
Potiče vezanje i uklanjanje slobodnih radikala iz tijela, koji izazivaju razvoj neoplazmi; Ima blagi diuretski učinak (osobito zelene sorte), što je korisno za hipertenziju; Potiče gubitak težine zbog niskog sadržaja kalorija.
Međutim, ne preporučuje se provoditi tjedan posta od graška duže od 3-4 dana zaredom zbog rizika od nadutosti i povezanih nelagoda.
- Neželjena dejstva graška
Grašak, čije su koristi i štete za ljudsko zdravlje tipični za sve mahunarke, još uvijek je kontraindiciran kod nekih bolesti. Stoga se njegova upotreba ne preporučuje u sljedećim uslovima: ako imate akutni nefritis, giht ili pogoršanje gastrointestinalnih bolesti (kolecistitis, čirevi). Grašak u konzervi nije pogodan za pacijente sa oboljenjima pankreasa jer sadrži puno šećera i soli.
Starije osobe trebale bi biti oprezne pri uvrštavanju jela od graška na jelovnik. Ne preporučuje se u kasnoj trudnoći i dojenju, jer uzrokuje nadutost, što u kombinaciji s velikom veličinom maternice povećava intraabdominalni tlak.
- Korisni savjeti
Pravilna priprema graška pomoći će smanjiti njegove negativne kvalitete.
Problem s nadimanjem je ublažen dodavanjem kopra ili metvice. Također, problem prekomjernog stvaranja plinova u crijevima može se djelomično riješiti dodavanjem 0,5-1 žličice sode bikarbone prilikom namakanja suhog graška. Također će ubrzati vrijeme kuhanja graška. Ovaj rezultat možete postići dodavanjem hladne vode malo po malo u tavu, ali okus jela može stradati.
Grašak se soli tek pri kraju kuhanja. Da biste dobili meku, homogenu masu pri pripremi pirea, grašak se mora zgnječiti bez čekanja da se ohladi.
Kombinacija graška s kruhom, jajima, mesom, sirom i krompirom je nepoželjna. Optimalno je kombinirati grašak sa ostalim povrćem i biljnim uljem.