Maslačak, koji se često odbacuje kao dosadan korov, zapravo je jedna od najsvestranijih i najkorisnijih biljaka u prirodi. Svaki dio maslačka - korijen, lišće i cvijet - nudi bogatu upotrebu za hranu, lijekove, pa čak i za proizvodnju boja.
Poznati hercegovački narodni ljekar Sadik Sadiković reče: "Pićem svježe izgnječenog soka od maslačka popravlja se porušeno zdravlje i tamo gdje je bila svaka nada izgubljena".
Činjenica je da se u narodnoj medicini maslačak najviše upotrebljava za liječenje jetre i žuči. Korijen maslačka se intenzivno koristio i kod drevnih naroda za liječenje mnogih bolesti i jačanje imunog sistema. Najzastupljeniji je kao čaj od suhog korijena i sok od svježeg korijena. Korijen od maslačka utiče na sva izlučivanja iz tijela, naročito žuči, otklanja iz tijela otrovne tvari koje nas čine umornima, djeluje tako da osvježava i jača, piše Wikipedia.
Maslačak je mnogo više od običnog korova; to je moćna biljka s impresivnim nizom zdravstvenih dobrobiti. Od poboljšanja probave i podržavanja funkcije jetre do smanjenja upale i jačanja imuniteta, maslačak je prirodni lijek koji bi svatko trebao razmisliti o uključivanju u svoj stil života.
Listovi maslačka prepuni su esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamine A, C, K i E, kao i kalcija, željeza, kalija i magnezija. Oni su nutricionistička snaga i mogu poboljšati vašu cjelokupnu prehranu.
Detoksificira jetru: Korijeni maslačka poznati su po svojoj sposobnosti da podržavaju zdravlje jetre. Pomažu u ispiranju toksina iz jetre i potiču proizvodnju žuči, pomažu u probavi i detoksikaciji.
Pomaže probavu: Maslačak djeluje kao blagi laksativ i potiče zdravu probavu. Konzumacija čaja od maslačka ili zelenila može potaknuti apetit, ublažiti zatvor i poboljšati cjelokupni probavni proces u tijelu.
Podržava rad bubrega: Maslačak je prirodni diuretik, pomaže tijelu da izbaci višak vode, soli i toksina putem povećane proizvodnje urina. To podupire rad bubrega i smanjuje rizik od infekcija mokraćnog sustava.
Regulira razinu šećera u krvi. Ima protuupalna svojstva. Pospješuje mršavljenje. Poboljšava zdravlje kože. Jača imunološki sustav. Snižava kolesterol.
Ekstrakt korijena maslačka pokazao je potencijal u borbi protiv stanica raka, posebice u slučajevima leukemije, raka gušterače i melanoma. Istraživanja su u tijeku, ali vjeruje se da antioksidativna svojstva maslačka igraju ključnu ulogu u tome.
Smanjuje visoki krvni tlak. Poboljšava zdravlje kostiju. Promiče zdravo starenje kože. Potiče rast kose. Bori se protiv infekcije. Poboljšava zdravlje očiju. Pomaže u radu žučnog mjehura. Uravnotežuje hormone. Podržava zdravlje srca. Djeluje kao prirodni prebiotik. Poboljšava rad mozga. Ublažava zadržavanje vode. Poboljšava raspoloženje. Promiče zdravu funkciju jetre. Pomaže u ublažavanju zatvora. Sprječava anemiju. Podržava zdravlje zglobova. Poboljšava zdravlje dišnog sustava. Povećava razinu energije...
Korijen: Maslačkov korijen se koristi za pripremu čaja koji je poznat po svojim diuretskim svojstvima.
Lišće: Svježi listovi maslačka bogati su vitaminima A, C i K te mineralima poput kalcija i željeza. Mogu se koristiti u salatama, juhama ili kao prilog.
Cvijet: Cvjetovi maslačka se mogu koristiti za pripremu krema, sirupa, vina ili džema. Također su odličan izvor antioksidansa.
- Da bi se napravio čaj od maslačka, možeš koristiti korijenje, listove ili cvjetove. Evo nekoliko recepata:
Čaj od korijena: Iskopaj korijenje maslačka i temeljito ih isperi. Osuši ih, a zatim ih sitno nasjeckaj. Peci sjeckano korijenje u pećnici na niskoj temperaturi dok ne postane smeđe. Kuhanje: Dodaj jednu do dvije kašičice prženog korijena u čašu vode. Prokuhaj vodu i korijenje 10-15 minuta. Procijedi i dodaj med ili limun po želji.
Čaj od listova: Skupi svježe listove maslačka. Isperi ih i sitno nasjeckaj. Kuhanje: Dodaj jednu do dvije kašičice nasjeckanih listova u čašu vode. Prelij kipućom vodom i ostavi da stoji 5-10 minuta. Procijedi i dodaj med ili limun po želji.
Čaj od cvjetova: Skupi svježe cvjetove maslačka. Isperi ih i očisti od zelenih dijelova. Kuhanje: Dodaj jednu do dvije kašičice cvjetova u čašu vode. Prelij kipućom vodom i ostavi da stoji 5-10 minuta. Procijedi i dodaj med ili limun po želji.
Krema od maslačka: Maslačak ima antiinflamatorna i umirujuća svojstva, pa se često koristi u kremama za kožu. Prikupi svježe cvjetove maslačka, isperi ih i osuši. Potopi cvjetove u ulje (npr. maslinovo ili kokosovo) i ostavi ih na suncu 2-3 tjedna, da se ulje infuzira s maslačkom. Procijedi ulje i zagrij ga zajedno sa pčelinjim voskom dok se vosak ne otopi. Pusti da se smjesa ohladi i dobije kremastu konzistenciju.
Sirup od maslačka: Sirup od maslačka je sladak i aromatičan dodatak koji se može koristiti kao zamjena za pravi med. Evo kako ga pripremiti: Skupi oko 200 cvjetova maslačka, isperi ih i očisti od zelene čašice. U velikoj posudi, prokuhaj cvjetove u vodi (oko 1 litra) zajedno sa sokom limuna i šećerom (oko 1 kg). Kuhaj smjesu dok ne postane gusta i sirupasta. Procijedi cvjetove i sipaj med u sterilne staklenke. Pusti da se ohladi i zgusne.
- Postoji nekoliko priča i legendi o maslačku, mnoge od njih dolaze iz različitih kultura i tradicija. Jedna zanimljiva legenda dolazi iz starih keltskih priča.
Prema keltskoj legendi, maslačak je bio simbol sunca i nosio je posebne moći. Vjerovalo se da maslačak može donijeti sreću i zaštitu. Djeca su često pravila vijence od maslačaka i nosila ih na glavi kao zaštitu od zla i bolesti.
Jedna priča govori o mladoj djevojci po imenu Eilidh, koja je živjela u malom selu. Kada je njeno selo zadesila teška bolest, Eilidh je sanjala o čarobnom polju maslačaka koje je moglo izliječiti sve bolesne. Sljedećeg jutra, slijedila je svoje snove i pronašla polje prepuno maslačaka. Donijela je cvijeće nazad u selo, i mještani su koristili maslačkove listove i cvjetove za pripremu čaja i obloga. Na kraju, svi su ozdravili, a maslačak je postao simbol nade i izdržljivosti u selu.
Ova priča pokazuje koliko su maslačci bili cijenjeni i poštovani u različitim kulturama zbog svojih ljekovitih svojstava i simbolike.
Hemijski sastojci koji prevladavaju u maslačku su: "triterpenski spojevi (homotaksasterol, teraksasterol, androsterol, tarakserol, beta-amirin), sterine, beta-sisterin, stigmasterin, holin, taraksol, levulozu, nikotinsku kiselinu, nikotin-amid, najviše, inulin. U maslačku se mogu naći vitamini A, B i C, karotinoide, triterpenski alkohol. Bogat je i željezom, magnezijumom, fosforom, silicijom, natrijem, sumporom, manganom, i enzimima.