Znate li da kadifa ima mnoga ljekovita svojstva?

Kadifa nije korisna samo ljudima – poznata je kao prirodni saveznik u vrtlarstvu. Njeni cvjetovi i korijenje luče supstance koje odbijaju nematode (štetne gliste) i mnoge druge štetnike, što je čini prirodnim insekticidom. U mnogim kulturama, posebno u Meksiku i Indiji, kadifa ima simboličko značenje i koristi se u ritualima, festivalima i tradicionalnim dekoracijama.

Kadifa (lat. Tagetes), poznata je i kao žutjelj ili kadivica. Ovaj cvijet dolazi iz porodice glavočika (Asteraceae) i poznat je po svojim jarkim, sunčanim nijansama koje krase vrtove širom svijeta.

Međutim, njezino djelovanje seže daleko izvan estetike – kadifa ima snažna ljekovita svojstva koja su cijenjena od davnina.

Kadifa je poznata po svojim protuupalnim, antiseptičkim i umirujućim svojstvima. Njeni cvjetovi sadrže flavonoide, eterična ulja i karotenoide, koji pomažu u jačanju imuniteta i zaštiti kože. 

cvijet kadifa i macka


Njeni pripravci često se koriste za smirenje iritacija, liječenje manjih rana i osipa, te ublažavanje probavnih smetnji.

Recept za čaj od kadife: Sastojci: 1 kašičica osušenih cvjetova kadife. 250 ml vrele vode. Po želji: med ili limun

Priprema: Prelijte cvjetove kadife vrelim vodom i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Procijedite i po želji zasladite medom ili dodajte par kapi limuna. Pijte 1-2 šoljice dnevno za smirenje probave ili jačanje imuniteta.

Prirodna krema za njegu kože s kadifom: Sastojci: 20 g sušenih cvjetova kadife. 100 ml maslinovog ulja. 20 g pčelinjeg voska. Priprema: Cvjetove kadife stavite u staklenu posudu i prelijte maslinovim uljem. Zagrijavajte posudu u vodenoj kupelji na laganoj vatri oko 1 sat, povremeno miješajući.

Procijedite ulje i pomiješajte ga s otopljenim pčelinjim voskom dok ne dobijete homogenu smjesu. Kremu spremite u sterilnu posudu i čuvajte na hladnom mjestu. Koristite za njegu suhe i iritirane kože.

Cvijet kadife (Tagetes) može se i jesti! Posebno sorte poput Tagetes tenuifolia (poznata kao meksička kadifa) često se koriste kao jestivo cvijeće. Cvjetovi imaju blago citrusnu aromu i mogu se dodavati raznim jelima. 

  • Evo nekoliko načina kako se kadifa može koristiti u kulinarstvu: 

Salate: Latice kadife daju salatama osvježavajući okus i atraktivan izgled. Preporučuje se koristiti samo svježe, netretirane cvjetove. Čaj: Osim što je ukusan, čaj od kadife blagotvoran je za probavu i jača imunitet. Koriste se osušeni cvjetovi. Ukras za deserte: Latice se mogu koristiti za dekoraciju kolača, torti i drugih slastica. Njihova jarkonarančasta boja unosi radost na tanjur. Aromatizacija ulja i sirćeta: Cvjetovi kadife mogu se potopiti u maslinovo ulje ili sirće kako bi im dali lagan citrusni okus i posebnu boju.


Napomena: Iako su jestivi, cvjetovi kadife moraju biti uzgajani bez upotrebe pesticida ili drugih hemikalija. Prilikom konzumacije birajte sorte koje su poznate po blagoj aromi, jer neke vrste mogu biti gorke.