
Bundeva Stambolka, poznata kao Turkinja, bogata je vlaknima, vitaminima (posebno vitaminom A i C) i mineralima poput kalija.
Ako je ispečemo dobićemo omiljenu zimsku poslasticu naših predaka. Najčešće se peče u pećnici, od nje se prave guste supe, pire, pite i kolači, pudinzi, kreme, ali i slatka zimnica. Najslađa je kad ju na polju uhvati mraz.
Ona je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom.
Bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje. Ova namirnica pomaže smanjiti holesterol u krvi. Oblog od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.
Zbog tih svojstava, često se koristi za prirodno ublažavanje različitih tegoba.
- Evo nekoliko recepata koji bi vam mogli pomoći:
Supa od bundeve za bolju probavu: Sastojci: 300 g bundeve, 1 krompir, 1 šargarepa, 1 kašika maslinovog ulja. Prstohvat đumbira. So po ukusu. Priprema: Nasjeckajte bundevu, krompir i šargarepu. Kuvajte ih u vodi dok ne omekšaju. Dodajte đumbir i maslinovo ulje, zatim izblendajte smjesu do glatke teksture. Posolite po ukusu. Ova supa pomaže kod probavnih smetnji i podstiče zdravlje crijeva.
Pečena bundeva za snižavanje krvnog pritiska: Sastojci: 500 g bundeve. 1 kašičica cimeta, malo meda (po želji). Priprema: Isjeckajte bundevu na kockice i stavite je na pleh obložen papirom za pečenje. Pospite cimetom i pecite na 200°C oko 30 minuta. Po želji dodajte malo meda nakon pečenja. Kalij u bundevi pomaže u regulaciji krvnog pritiska i opuštanju mišića.
Čaj od sjemenki bundeve za urinarni trakt: Sastojci: 2 kašike sjemenki bundeve, 300 ml vode. Priprema: Sjemenke bundeve prelijte ključalom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta, zatim procijedite. Pijte mlako, bez dodatka šećera. Čaj od sjemenki može pomoći kod problema sa urinarnim traktom i u smanjenju upala.
Pire od bundeve za jačanje imuniteta: Sastojci: 200 g kuvane bundeve, 1 kašičica meda, malo cimeta. Priprema: Kuvajte bundevu dok ne omekša, zatim je izgnječite u pire. Dodajte med i cimet po ukusu. Bogata vitaminom A, bundeva pomaže u jačanju imuniteta i zaštiti kože.
U narodnoj medicini bundeva se preporučuje i kod psorijaze.