
Kukuruzna svila je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i tradicionalno se koristi u narodnoj medicini, najčešće u obliku čaja. Pomaže kod cistitisa, poboljšava san, smanjuje “loš” kolesterol, pa ga vrijedi piti za prevenciju ateroskleroze i raznih drugih tegoba.
Kukuruzna svila sadrži korisne spojeve poput flavonoida, sterola, kalijuma, vitamina K, C i B6, kao i male količine esencijalnih ulja. Evo nekih njenih korisnih svojstava:
Diuretik: Kukuruzna svila pomaže u povećanju izlučivanja mokraće, što može biti korisno kod oticanja, visokog krvnog pritiska i infekcija urinarnog trakta.
Podrška zdravlju bubrega: Tradicionalno se koristi za ublažavanje problema poput bubrežnih kamenaca i infekcija mokraćnih puteva.
Snižavanje šećera u krvi: Postoje dokazi da kukuruzna svila može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi.
Protivupalna svojstva: Korisna je kod upala u organizmu, uključujući one koje pogađaju bešiku i prostatu.
Podrška probavi: Može pomoći u ublažavanju probavnih tegoba i poticanju zdravog varenja.
Svježa ili suha svila?
Svježa, zelena svila je bogatija hranjivim tvarima i često se preferira za pravljenje čaja.
Zrela (smeđa) svila takođe može da se koristi, ali se obično bere dok je još svježa i zelena, a zatim suši za kasniju upotrebu.
Priprema: Uzmite 1–2 kašičice osušene ili svježe kukuruzne svile. Prelijte je šoljom vrele vode (oko 200 ml). Pokrijte i ostavite da odstoji 10–15 minuta. Procijedite čaj i pijte ga topao, po želji uz dodatak meda.
Doziranje: Pije se 2–3 puta dnevno, ali umjereno, naročito ako već koristite diuretike ili lijekove za regulaciju šećera u krvi.
Napitak od kukuruzne svile bez kuhanja
Stavite kukuruznu svilu u filtriranu vodu u staklenu posudu. Pokrijte i stavite na sunce četiri do šest sati. Zatim dodajte med i limun ili limetu po ukusu.
Napomena: Kukuruzna svila je generalno sigurna za upotrebu, ali osobe koje imaju ozbiljne probleme s bubrezima, srcem ili jetrom, trudnice, dojilje ili oni koji uzimaju lijekove, treba da se konsultuju sa ljekarom prije upotrebe.
Uvijek se trudite da koristite organsku kukuruznu svilu kako biste izbjegli ostatke pesticida ili drugih hemikalija.
Listovi koji obavijaju klip kukuruza (tzv. kukuruzne ljuske) nisu tako često korišćeni u narodnoj medicini kao kukuruzna svila, ali se u nekim tradicijama ipak koriste za pripremu čajeva i napitaka. Oni sadrže nešto manje koncentrisane korisne supstance u poređenju s kukuruznom svilom, ali mogu imati određena blagotvorna svojstva.
Korisna svojstva listova kukuruza: Blago protivupalno djelovanje: Listovi mogu pomoći u smanjenju upala u organizmu, mada u manjoj mjeri nego svila.
Podrška probavi: Njihov čaj se povremeno koristi za umirenje želuca i podršku varenju.
Detoksikacija: Smatra se da može doprinijeti blagog detoksikacionom efektu.
Kako pripremiti čaj od listova kukuruza: Odaberite zdrave, zelene ili osušene ljuske kukuruza. Pobrinite se da nisu tretirane pesticidima ili hemikalijama.
Isperite ih temeljno pod mlazom hladne vode. Uzmite šaku listova (otprilike 4–5 manjih ljuski), isijecite ih na manje komade i prelijte sa 500 ml vrele vode.
Pokrijte i ostavite da odstoji 10–15 minuta. Procijedite i, po želji, zasladite medom ili dodajte limun.
Napomena: Ljuske kukuruza su manje istražene u nauci u poređenju s kukuruznom svilom, pa njihova upotreba nije standardizovana.
Ovaj čaj se najčešće koristi kao dopuna u ishrani i nije zamjena za medicinsku terapiju. Kao i sa svilom, umjerenost je ključna – konzumirajte ga povremeno dok ne vidite kako vam tijelo reaguje.
Ako imate domaći kukuruz, ovo može biti sjajan način da iskoristite više dijelova biljke!