
Hranjivi plodovi biljke iz porodice mahunarki koji su nam došli iz Azije odavno su postali nepromjenjiva komponenta mnogih ukusnih jela, ali koje su zdravstvene prednosti i štete graška?
Njegova posebnost leži u ogromnoj raznolikosti minerala: željeza, bakra, kalija, cinka, kalcija, magnezija, fosfora, joda i mnogih drugih elemenata, uz ogromnu količinu vitamina B. Osim toga, biljni proizvod je bogat različitim aminokiselinama.
- Zahvaljujući bogatom mineralnom kompleksu, grašak ima mnoga korisna svojstva za naše tijelo.
- Korištenje proizvoda u dijetnoj prehrani za maligne bolesti pridonosi pozitivnoj dinamici terapijske terapije.
- Za osobe koje pate od oticanja donjih ekstremiteta i unutarnjih organa, preporuča se uključiti zeleni grašak u prehranu, koji pomaže u uklanjanju viška soli i tekućine.
- Odgovarajući na pitanje o prednostima graška, ne možemo ne primijetiti njegov blagotvoran učinak na žensko tijelo tijekom menstrualnog ciklusa. Proizvod dobro nadoknađuje gubitak željeza, koji je glavni element krvi, podižući hemoglobin na željenu razinu. Osim toga, korisno je za trudnice, sprječavajući razvoj kongenitalne anemije u fetusu.
- Posebno se preporučuje za konzumaciju proklijali grašak. Bioaktivne hranjive tvari koje se nalaze u njegovom sastavu uklanjaju štetne tvari iz tijela, normalizirajući ravnotežu kolesterola. To ima blagotvoran učinak na rad krvnih žila i srca.
- Proizvod se dobro nosi s gastrointestinalnim bolestima uzrokovanim crijevnom opstrukcijom. Biljna vlakna nježno čiste stijenke probavnog sustava.
- Redovita konzumacija graška pomaže vratiti vidnu oštrinu i ublažava umor očiju. Preporuča se uključiti ga u jelovnik osoba koje boluju od katarakte.
- Mahunarke su namirnice koje imaju antioksidativna svojstva, što je izuzetno korisno za zdravu kosu i mladenačku kožu. Njihova konzumacija pomaže u liječenju akni, ekcema i drugih kožnih bolesti.
Korisna svojstva graška također uključuju sposobnost normalizacije probave, ublažavanja grčeva.
- Zbog povećanog udjela biljnih bjelančevina, grašak je među namirnicama koje se preporučuju za vrijeme posta.
- Grašak je bogat aminokiselinama poput lizina i arginina te može biti odličan dio uravnotežene prehrane. Kada se kombinira s drugim biljnim proteinima, poput žitarica (koje sadrže metionin), može se postići puni aminokiselinski profil, sličan mesu, što ga čini neizostavnim dijelom vegetarijanskog jelovnika.
Hranjiva jela od graška bit će najkorisnija za one koji se bave teškim fizičkim radom ili vode aktivan način života.
Kontraindikacije i moguća šteta
Osim korisnih svojstava graška, postoji niz kontraindikacija, budući da njegova nepravilna konzumacija može uzrokovati određenu štetu tijelu.
Ne preporučuje se jesti puno sirovog graška. To može izazvati probavne smetnje i štetno utjecati na stanje crijevne i želučane sluznice.
Grašak pospješuje stvaranje plinova. Štoviše, ovo svojstvo je karakteristično i za toplinski obrađene i za sirove proizvode. Stoga je jela koja sadrže ovu mahunarku preporučljivo konzumirati umjereno. Stvaranje plinova uzrokovano je povećanom koncentracijom vlakana i šećera.
Grašak se ne preporučuje često i puno jesti dojiljama, starijim osobama i osobama s gihtom. Proizvod sadrži povećani sadržaj purina, koji povećavaju razinu mokraćne kiseline, što uzrokuje razvoj bolesti zglobova.